Proiectul "Creșterea adaptabilității profesionale a angajaților la evoluția tehnologică" este cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 (PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36 - cod proiect 301765).
BUCĂTAR - cod COR 512001

BUCĂTAR - cod COR 512001

CURS DE CALIFICARE AUTORIZAT, NIVEL 3
CERTIFICATUL DE CALIFICARE este eliberat de Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale și Ministerul Educației și Cercetării, fiind recunoscut atât în țară cât şi în Uniunea Europeană prin apostilare.

Durata cursului - 720 ore (240 ore pregătire teoretică, 480 ore pregătire practică).

Acces la ocupație/ocupații cuprinsă/ cuprinse în COR:
• 512101- bucătar

Descrierea ocupației:
Bucătarul pregătește, gătește și prezintă preparate culinare respectând normele de igienă, siguranță alimentară și securitate în muncă. Selectează și prelucrează materiile prime, realizează semipreparate și preparate complete, asigurând calitatea și aspectul final al acestora. Contribuie la eficiența activității din bucătărie, previne risipa și colaborează eficient cu echipa.

Competenţe dobândite:
• Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente
• Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor şi de siguranţa alimentelor
• Aplicarea normelor de protecţie a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare
• Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor
• Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului și alimentației
• Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate
• Asigurarea calităţii materiilor prime şi auxiliare, a semipreparatelor și preparatelor culinare
• Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie
• Efectuarea operaţiilor primare asupra materiilor prime şi auxiliare
• Realizarea semipreparatelor culinare
• Realizarea preparatelor culinare
• Prezentarea estetică a preparatelor culinare
• Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie

Condiţii de acces:
• minim învățământ general obligatoriu;
• să fie apt pentru a desfășura activități în domeniul alimentar

Acte necesare pentru înscriere:
• carte de identitate - copie
• certificat de naştere - copie
• certificat de căsătorie (dacă este cazul) - copie
• diplomă de studii – copie
• certificat/adeverință medical cu specificaţia ” apt pentru a desfășura activități în domeniul alimentar”.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro.
© 2025 Asociația Eured. Toate drepturile rezervate.