Proiectul "Creșterea adaptabilității profesionale a angajaților la evoluția tehnologică" este cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 (PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36 - cod proiect 301765).
OSPATAR (CHELNER) - cod COR 513102

OSPATAR (CHELNER) - cod COR 513102

CURS DE CALIFICARE AUTORIZAT, NIVEL 3

CERTIFICATUL DE CALIFICARE este eliberat de Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale și Ministerul Educației și Cercetării, fiind recunoscut atât în țară cât şi în Uniunea Europeană prin apostilare.

Durata cursului - 720 ore (240 ore pregătire teoretică, 480 ore pregătire practică).

Acces la ocupație/ocupații cuprinsă/ cuprinse în COR:
• 513102- ospatar
• 513103- somelier

Descrierea ocupației:
Ospătarul asigură servirea profesională a clienților în unitățile de alimentație publică, oferind o experiență plăcută și de calitate prin respectarea normelor de igienă, securitate, comunicare și servire, contribuind la promovarea produselor și serviciilor restaurantului.

Competenţe dobândite:
• Aplicarea noțiunilor de bază civice și social-organizaționale în domeniul turismului
• Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și în domeniul situațiilor de urgență în domeniul turismului
• Aplicarea normelor igienico-sanitare aplicabile activității din restaurante
• Aplicarea normelor de protecție a mediului în domeniul turismului
• Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turistic
• Aplicarea noțiunilor privind realizarea tuturor tipurilor de mise-en-place
• Recomandarea și promovarea produselor și serviciilor specifice restaurantului
• Servirea preparatelor culinare
• Servirea băuturilor
• Debarasarea tuturor obiectelor de inventar specifice restaurantului
• Aplicarea noțiunilor de evidența operativă

Condiţii de acces:
• minim învățământ general obligatoriu;
• să fie apt pentru practicarea ocupației de ospătar

Acte necesare pentru înscriere:
• carte de identitate - copie
• certificat de naştere - copie
• certificat de căsătorie (dacă este cazul) - copie
• diplomă de studii – copie
• certificat/adeverință medical cu specificaţia ” apt pentru practicarea ocupației de ospătar”.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro.
© 2025 Asociația Eured. Toate drepturile rezervate.